Castelul Haller din Hoghiz
Asa-numitul castel Haller – este asezat intr-un parc pitoresc, cu vegetatie bogata, dominat inca de stejari seculari. Adaposteste acum scoala generala. Se crede despre el ca a fost ridicat in anul 1553, chiar pe ruinele unei manastiri medievale si ca a ajuns pentru un timp sa fie locuit de Gabriel Bethlen. A fost ridicat cu caramida si piatra, si are acum o cladire principala, anexe si incinta nu foarte inalta. Pastreaza parte din structura originala, cu doua bastioane de colt, dar si elemente de interior vechi: bolti cu penetratii, arcade, ferestre, poate si picturi sau stucaturi sub straturile succesive de tencuieli.
Castelul Kalnoky din Hoghiz
Se află în vecinatatea imediata a castelului Haller, la acelasi numar chiar, se desfasoara cladirile castelului Kalnoky – corpul principal si anexele, cu trasaturi arhaice, unele cu certitudine amintind de Renastere: latura dreapta (parter peste demisol) cu deschideri rectangulare nu foarte largi, flancata la colturi de doua bastioane poligonale cu doua niveluri, ce poarta acoperisuri piramidale. in vechime, castelul pare sa fi avut o desfasurare mult mai ampla. Unele dintre elementele sale arhitectonice prezinta similitudini (la ferestre, bastioane) cu ale altui castel din Hoghiz, Guttmann-Valent, acum o cladire cu planul in forma de „L”, cu bastion poligonal la imbinarea celor doua laturi.
Castelul Guthman-Valenta
Castelul Guthman-Valenta din Hoghiz (judetul Brasov) a fost construit in secolul XVI si mai apoi refacut in secolul XVIII.
Biserica din lemn „Cuvioasa Paraschiva”
Biserica de lemn din Cuciulata, comuna Hoghiz, județul Brașov, se află așezată spre marginea satului, pe înălțimea unui mic deal. Momentul edificării ei nu se cunoaște cu exactitate, perioada în care se bănuiește că a fost construită este între anii 1700 și 1752. Are hramul „Cuvioasa Paraschiva”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.
Biserica reformata
Biserica reformata de la Hoghiz este o constructie de zid care poate fi datata in secolul al XVIII-lea, ea fiind marcata deja la Ridicarea iosefina (1769-1773), in jumatatea de est a satului. Se crede indeobste ca initiativa inaltarii ei a avut-o Bethlen Kata, in anul 1749.
Biserica este ridicata pe un plan simplu, cu o singura nava ce expune caracteristici baroce (bolti despartite de arce, pilastri, ferestre semicirculare si penetratii in dreptul ferestrelor) a carei intrare vestica este strajuita de un pridvor. Un turn cu doua nivele sta spre coltul nord-vestic al navei.
Biserica unitariană
Biserica unitariana de la Hoghiz, din partea sudica a asezarii, este recunoscuta drept mostenitoarea unei biserici parohiale care a functionat aici in Evul Mediu. Balazs Orban (1868) sustinea ca ea ar fi fost vechea biserica fortificata a sasilor, mult transformata dupa ce a fost supusa unui asediu in vremea lui Gheorghe Rakoczi II (1621-1660). Lucrari de refacere s-au executat in veacului al XVIII-lea, la turn, dar si in cel urmator, dupa cum ne arata ferestrele neogotice ale navei actuale ce s-a ridicat fara absida.
In apropierea bisericii medievale au existat ruinele unui castru roman si se presupune ca acesta a furnizat o parte a materialului de constructie pentru biserica medievala din Hoghiz, asa cum se stie ca s-a intamplat si pentru cea din Ungra.
Mențiune: Casa în care s-a născut Aron Pumnul (1818-1865) cu placa memorială la nr. 113.