Obiective istorice

Zona Hoghizului a fost locuită încă din epoca bronzului. În documentele din 1312, Hoghiz apare sub numele de Calida Aqua, dupa izvoarele calde care au fost cunoscute și de romanii care în apropierea localității au ridicat un castru.

Numele satului apare în analele papale din 1235, ca fiind un sat catolic. În urma reformei bisericii au devenit unitarieni, iar în 1722 cand Bethlen Kata s-a mutat la Hoghiz, satul a devenit calvinist. Bethlen Kata a fost sora principelui Bethlen Gabor. Ea a construit în 1749 biserica reformată și a fost un mare iubitor al literaturii. Ea este considerată prima doctoriță a Ardealului.

Castelul Haller din Hoghiz

Asa-numitul castel Haller – este asezat intr-un parc pitoresc, cu vegetatie bogata, dominat inca de stejari seculari. Adaposteste acum scoala generala. Se crede despre el ca a fost ridicat in anul 1553, chiar pe ruinele unei manastiri medievale si ca a ajuns pentru un timp sa fie locuit de Gabriel Bethlen. A fost ridicat cu caramida si piatra, si are acum o cladire principala, anexe si incinta nu foarte inalta.

Castelul Kalnoky din Hoghiz

Se află în vecinatatea imediata a castelului Haller, la acelasi numar chiar, se desfasoara cladirile castelului Kalnoky – corpul principal si anexele, cu trasaturi arhaice, unele cu certitudine amintind de Renastere: latura dreapta (parter peste demisol) cu deschideri rectangulare nu foarte largi, flancata la colturi de doua bastioane poligonale cu doua niveluri, ce poarta acoperisuri piramidale.

Castelul Guthman-Valenta

Castelul Guthman-Valenta din Hoghiz (judetul Brasov) a fost construit in secolul XVI si mai apoi refacut in secolul XVIII.

Biserica din lemn „Cuvioasa Paraschiva”

Biserica de lemn din Cuciulata, comuna Hoghiz, județul Brașov, se află așezată spre marginea satului, pe înălțimea unui mic deal. Momentul edificării ei nu se cunoaște cu exactitate, perioada în care se bănuiește că a fost construită este între anii 1700 și 1752. Are hramul „Cuvioasa Paraschiva”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice

Biserica reformata

Biserica reformata de la Hoghiz este o constructie de zid care poate fi datata in secolul al XVIII-lea, ea fiind marcata deja la Ridicarea iosefina (1769-1773), in jumatatea de est a satului. Se crede indeobste ca initiativa inaltarii ei a avut-o Bethlen Kata, in anul 1749.

Biserica unitariană

Biserica unitariana de la Hoghiz, din partea sudica a asezarii, este recunoscuta drept mostenitoarea unei biserici parohiale care a functionat aici in Evul Mediu. Balazs Orban (1868) sustinea ca ea ar fi fost vechea biserica fortificata a sasilor, mult transformata dupa ce a fost supusa unui asediu in vremea lui Gheorghe Rakoczi II (1621-1660). Lucrari de refacere s-au executat in veacului al XVIII-lea, la turn, dar si in cel urmator, dupa cum ne arata ferestrele neogotice ale navei actuale ce s-a ridicat fara absida.

Mențiune: Casa în care s-a născut Aron Pumnul (1818-1865) cu placa memorială la nr. 113.