Traditii Hoghiz

Obiceiul Plugarul. În localitatea Cuciulata, „Plugarul”, obicei folcloric străvechi de primăvară semnifică începutul lucrărilor agricole. Se organizează de către feciorii satului şi este sărbătorit cel mai harnic fecior al satului, a doua zi de Paşte.

Feciorii îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale specifice, ies în mijlocul satului la râu, rostesc o rugăciune pentru a avea un an îmbelşugat.

 

Obiceiul Balul Strugurilor. Toamna, în Hoghiz, se organizează „Balul Strugurilor”. Feciorii şi fetele, îmbrăcaţi în port popular tradiţional, străbat satul călare pe cai şi în căruţe trase de cai, cu muzicanţi, cântând, și invitând lumea la bal. Căminul Cultural, unde se ţine balul, este împodobit cu ciorchini de struguri, simbolizând începerea culegerii strugurilor care deja s-au copt.

 

Obiceiul Ceata. În satele Hoghiz şi Fântâna, în seara din Ajunul Crăciunului este specific obiceiul „Ceata” – feciori îmbrăcaţi în costume tradiţionale colindă pe la casele oamenilor.

 

Obiceiul Turca si Irozii. În Cuciulata, feciorii satului, îmbrăcaţi în costume tradiţionale merg la colindat cu “Turca”. Tot aici, copiii, costumați pe roluri, pun în scenă piesa de teatru “Irozii”. Irozii este o piesa de teatru, jucata de catre copii de varsta scolara, costumati pe roluri semnificand nasterea lui Iisus.

 

 

Activități recreative

Sanie trasa de cai

Se pot face plimbări cu trasura sau cu sania trasă de cai din localitatea Dopca spre Cheile Dopcii și pe Valea Lupșei.

 

Pe Râul Olt se pot face plimbări cu barca și se poate pescui.

 

Având în vedere bogăția resurselor naturale și diversitatea faunei, turiștii se pot delecta cu fotohunting și birdwatching.